„Бонония Естейт“ е прекрасен бутиков туристически комплекс, разположен точно на брега на Дунава, допълнение към избата и лозята. Историята е като пътешествие през вековете, преплитаща традиции от три века: сградата от 1895 г. е една от първите пивоварни в България, по-късно превърната във винарна. През 2022 г. е открит бутиков хотел с ресторант, СПА, външен басейн, конферентни и дегустационни зали. Това райско кътче предлага незабравими изживявания на всички, които обичат пътуванията, удоволствията в живота и хубавото вино!
„Шато Бургозоне” е семейна бутикова изба, заобиколена от собствени лозя, живописно разположена по брега на река Дунав. Избата предлага елегантни тероарни вина от ръчно-брано грозде, които се предлагат в най-изисканите ресторанти в 24 страни на 4 континента. От терасата на павилион „Белвю” ще се насладите на най-красивата гледка на лозя, река и остров в България. По време на беседата ще разкрием пътя на виното от лозята, през производството до виното в чашата. За групи предлагаме дегустация с хапки.
„Веселите Винари“ знаят, че виното ни е предадено от поколенията, за да се забавляваме. Част от вината произвеждат от собствени лозя в местност Речка до Враца, на 42-ри знак от Ботевия път. Eкспериментират с необичайни сортови комбинции и произвеждат вина в малки серии. През 2022 г. стартират иновативен продукт за винен туризъм под надслов „Порталът към Северозапада“ – дегустации на брега на Искъра срещу Ритлите, на които посетителите се запознават с местните забележителности и многообразието на северозападното вино, придружено от местни деликатеси.
Видинска Гъмза Естейт е малка семейна бутикова изба. Създадена от собственици на над 600 дка винени лозя от които 250 дка – от сорта Новоселска Гъмза, Мерло, Каберне Совиньон, Мускат Отонел, Ркацители, Памид, намиращи се в района на село Ново село, област Видин, тя въплъщава най-добрите традиции на новоселските винари, прочули областта с производството на висококачествени вина. Разполагаме със собствена изба в село Ново село и сме насочили вниманието си в производството на червени и бели вина в лимитирани серии, като се отделя изключително внимание на всеки детайл от производствения процес – от отглеждането на лозята, през беритбата на гроздето в най-подходящия за това момент, до бутилирането на готовото вино и неговото представяне.
„Врачанска теменуга” е модерна малка семейна изба с капацитет за преработка на 100 т. грозде годишно. Винарната се намира в близост до град Враца, в местност Дери вол, и разполага с всички условия за производство на качествено вино. Целта на собствениците е да разгърнат възможностите на традиционния местен сорт Врачански мискет, произвеждайки различни продукти от него. Притежават 120 дка лозя с уникални качества и аромати благодарение на тероара. Избата разполага с дегустационна зала и магазин, което дава възможност за опознаване и закупуване на продуктите.
Историята на избата започва преди около 20 г. със засаждане на първите масиви лозя, след което преди 5 г. са засадени и ябълковите масиви. Избата е завършена през 2022 г., като се концентрира върху производството на тих и пенлив сайдер.
Към момента избата не е отворена за посещения.
Винарна „Лиляче” е малка бутикова изба, разположена в стара каменна сграда в едноименното село, близо до скалния феномен Божия мост. Екипът е съсредоточен върху възстановяване на разпространения в миналото сорт Сензо, от който произвеждат изключително елегантни розета. Производството на бели и розе вина със силно изразен сортов характер е приоритет на избата. Ежегодно винифицират и малки количества червени вина, в основата на които е сортът Сензо, както и добре познатите Мерло и Сира.
Уникална българска винарска изба от Северозападна България, разположена до пещера Магурата и Рабишката могила. Тероарът и климатът на Дунавската равнина предоставят перфектна среда за създаването на вина с изтънчен вкус. През 2008 г. Винарна Магура стартира създаването на собствени лозови масиви в селата Раяновци и Рабиша от сортовете Пино Гри, Врачански Мискет, Шардоне, Ризлинг и Гъмза. Към момента избата обработва над 2000 декара лозя в землищата на Рабиша, Раяновци, Върбен, Орешец, Оряхово, Изворово и Чернодъб. Годишният производствен капацитет на избата е 3 000 000 бутилки. Избата е известна и с производството на уникална ракия от сериите Магурска Теменуга, Магурска специална и Магурска сливова. В пещера Магурата нашите технолози създават по метода Шампаноаз и най-търсения продукт на избата, а именно: естествено пенливо вино. Продуктите ни може да намерите във всички големи търговски вериги и в специализирани магазини на територията на цяла България.
Изба „Ново село“ е построена в периода 1939–1946 г. с доброволен труд на всички новоселяни по образец на избите в Южна Франция. От 2020 г. досега се изгражда изцяло нова производствена база, оборудвана със съвременна техника.
Винен проект, вдъхновен от природната забележителност Божия мост близо до гр. Враца. Най-важната предпоставка за доброто вино са лозята. Нашите масиви са в Северозападна България, откъдето е характерният регионален сорт Врачански Мискет – гордостта на Северозапада. Близо до гр. Мизия се намира по-големият лозов масив, разположен на южен склон с богата хумусна почва между трите реки Дунав, Огоста и Скът. Тук отглеждаме сортовете Врачански Мискет, Ризлинг, Шардоне и Траминер. Въздушните течения на високия хълм помагат за здраво и зряло грозде. Вината тук са повлияни силно от превъзходния Дунавски тероар.
Винарна „Свищов” е наследник на почти 100-годишна винарска традиция. Чрез големите инвестиции в технологичната база от най-висок клас, включваща микровинарски сектор и модерна бутилираща линия, искаме да покажем на българите, че когато има воля, има и начин. Богатата ни продуктова гама – от златния Ауреус до ракията, отлежала над 25 г., може да зарадва всеки посетител и вкус.
„Типченица” е малка бутикова винарна в живописното село Типченица в хълмистия Северозапад на България – регион с традиции в производството на качествено вино за ценители от едни от най-хубавите сортове грозде. Почвата, благоприятният климат и майсторлъкът на винарите се усещат във всяка глътка от виното ни. Специализираме се в производството на разнообразни бутикови серии от висококачествени вина – както от собствени лозя, засадени на хълмовете над селото само на няколко километра от избата, така и от други специфични лозя из нашия регион.
Водени от идеята, че тероарното вино се създава на лозето, дълго време всички наши усилия бяха насочени там. Започнахме със стари текезесарски лозя югозападно от Плевен, които преструктурирахме на двата бряга на река Вит в района на селата Садовец и Петърница. Влагайки немско ноу-хау и отчитайки спецификите на региона, създадохме четири прекрасни лозя. Сега винифицираме в нашата нова изба в с. Горни Дъбник, където изградихме и съвременна дегустационна.
Винарски комплекс „ШаТони” отваря врати през есента на 2021 г. Намира се в непосредствена близост до Мездра и на 90 км от София. Избата е модерна и високотехнологично оборудвана с капацитет за преработка на 500 т. грозде годишно. Продуктовата гама включва бели, червени и розови свежи сухи вина, които съзряват в иноксови съдове, а малка част – в 225 л. френски бъчви. Бутиков хотел, ресторант, четири дегустационни зали, басейн, СПА център и шест уединени къщички.
Институтът е основан през 1902 г. Разполага с уникална изба, в която се съхранява най-старата колекция от вина в България. При нас ще имате възможността да опитате вина от сортове грозде, селекционирани в Института.
©2024 Всички права запазени.
Уебдизайн: Muud Studio